• Tue. Aug 9th, 2022

PDF2DOCXFREE

Enkelt kan vara svårare än komplext

Du kan springa från arkeologi, men du kan inte dölja

Byadmin

May 7, 2021

Är jag smäktande? Är jag blomstrande? Vem kan säga. Vad jag vet är att jag, under året sedan pandemin började, har rengjort och omorganiserat min källare minst tre gånger och ändå verkar varken det eller jag vara bättre för det.

Rengöring av källaren är bara ett steg i min regelbundna omväxling av saker från vinden till källaren till garaget och runt igen, i en husomfattande trekortsmonte. Gymnasiespår. Bokforskningsanteckningar, två decennier gamla. Matchbox-bilar – bucklade, flisade – från när jag var, som 7. Ingenting lämnar någonsin, det försvinner bara en stund bakom en annan dörr.

En del av det har sentimentalt värde. Mycket av det skulle jag gärna kasta bort om det inte var för brännande faktum att det kommer att ta evighet att förfalla. Min tid på jorden är begränsad, tyvärr, men mina saker kommer att leva i årtionden (Matchbox-bilar), århundraden (Genesis LP-LP) eller mer (Legos, någon?). Om jag kunde ta det med mig skulle jag spara morgondagens arkeologer från att behöva stöta på det och innehållet i alla andra källare, förvaringsskåp och deponi över hela världen sedan tiden började.

Dagens arkeologer är redan mycket upptagna med att gå igenom igår. Nyligen hittade de, i Italien, ett 2000 år gammalt marmorhuvud av kejsaren Augustus. I Poland, ett svärd som kan ha använts i slaget vid Grunwald den 15 juli 1410, där polsk-litauiska trupper besegrade riddarna av den tyska ordenen. I en grotta i Mexiko, 1200 år gamla handavtryck, röda och svarta, av mayabarn. I Schweiz, längst ner i sjön Luzern, resterna av en by i bronsåldern.

I början av april, en kartograf i Sverige snubblat över en spektakulär skara av välbevarade bronsartefakter – halsband, broscher, armband, anklar – 2500 år tillbaka. Föremålen låg på skogsbotten, utanför ett djurs hål utan problem med att städa huset. ”Allt såg så nytt ut”, undrade mannen. “Jag trodde att de var falska.”

Det är den sällsynta forskaren som gräver en pyramid eller, som Ralph Fiennes och Carey Mulligan i “Dig, ”Ett vikingalångskepp – något storslaget, begravt med avsikt. De flesta arkeologier handlar om skräp: det kasserade, det trasiga, det som inte förtjänar ett andra liv men som ändå fick ett som kulturens spöke. Det finns adel i det; som poeten AR Ammon skrev, ”skräp måste vara vår tids dikt eftersom / skräp är andligt. ”

Men sprit tar dig bara så långt. Nyligen upptäckte arkeologer i norra Makedonien graven för en rik kvinna begravd på en mässingsbädd. Hon var länge borta, men sängen – överdådigt dekorerad med sjöjungfruhuvuden, eller kanske medusar – förblev, den första av sin tid hittades intakt och på plats. Det kommer att studeras, utvidgas och placerad på utställning för “hela världen att se” säger forskare.

Det är precis vad min källare och jag behöver, hela världen tittar på. Skulle du hitta mig 78 000 år framöver, som den tidigaste mänskliga begravningen i Afrika, med bara skrot av en kudde under mitt huvud. Men om du inte vill vänta så länge, stanna förbi och, för fem dollar, se: Man Entombed in Cellar, c. 2021. Jag hoppas här åtminstone till helgen.

”Till kvinnliga fingrar har anförtrotts det känsliga arbete som nu börjat med att sila innehållet i urnorna som hittades vid den fransk-amerikanska expeditionens utgrävningar av helgedomen i Tanit och plocka ut för senare studier av barnens förbrända ben som placerades där för mer än 2000 år sedan, troligen av kartagiska mödrar som offrade sina avkommor till denna puniska gudinna. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published.