• Tue. Jul 5th, 2022

PDF2DOCXFREE

Enkelt kan vara svårare än komplext

Jamaica sprinters: ‘Jag tror att vi representerar hoppet för så många tjejer från landet’

Byadmin

Aug 6, 2021

Den då 21-årige Fraser-Pryce sprang tävlingen på 10,78 sekunder för att ta guld, bara en dag efter att olympiska legenden Usain Bolt vann sin-och sitt lands-första någonsin 100 m olympiska krona för herrar.

“Jag antar att jag hade äran att vara en del av båda,” sa Fraser-Pryce till CNN Sports Coy Wire.

“Titta på oss, vi är i rätt färger. Jag menar, det är fantastiskt […] för att kunna stiga till världstoppen igen ”, tillägger hon.

“Gud har varit god mot oss”

Det har gått 13 år sedan Fraser-Pryce senast stod skulder-mot-axel på en olympisk pallplats med sina lagkamrater efter damernas 100 meter, och hon säger att segern smakar sötare andra gången.

“Jag tror, ​​pojke, du vet, Gud har varit god mot oss. Vi är en välsignad, välsignad nation”, säger hon och hyllar sina föregångare, inklusive Merlene Ottey och Deon Hemmings – första någonsin Jamaicansk kvinna för att vinna OS -guld.

För Thompson-Herah, som växte upp när han tittade på Fraser-Pryce som ung, är möjligheten att dela en så viktig seger “en underbar känsla”.

“Jag har sett det när jag inte var en elitidrottare som tittade hemma”, säger hon. “Så för oss att upprepa det en gång till är det en bra känsla att vara en del av den historien och att vara bland dessa damer.”

Tvåfaldige Olympian Thompson-Herah gjorde historia på lördagen när hon slog Florence Griffith-Joyners 33-åriga rekord i Seoul för att vinna guldet med tiden 10,61 sekunder. Men hon vill inte att spänningen i en OS -seger ska dölja chansen för en annan.

“Ärligt talat, jag skakar just nu […] Jag är mållös, säger Thompson-Herah. ”Jag måste bara fortsätta ha det fokuset. Jag vill inte tömma min energi på att bli för upphetsad inför den första medaljen […] Jag har gåshud. “

Hon fortsatte med att vinna damernas 200m -final på tisdagen och blev den första kvinnan någonsin som vann 100m och 200m sprint dubbel vid två OS i rad.

Thompson-Herah firar att han vann guldmedaljen i 200 m damfinalen den 3 augusti i Tokyo.

När hårt arbete lönar sig

Försvarande mästaren Thompson-Herah, som vann damernas 100m-titel under sina första spel i Rio 2016, säger att hon uppskattar uppoffringarna som idrottare och deras lag gör för att hålla sina olympiska drömmar vid liv.

“Det kräver mycket hårt arbete och engagemang och uppoffring […] för oss som idrottare. Jag tror inte att folk vet vad vi har gått igenom. Vi festar inte, vi dricker inte, vi äter inte dåligt, säger hon.

“För att vi ska komma ut här på en internationell plattform för att lyfta vår flagga […], vår hymn är faktiskt vår bön. Så för att spela två gånger på Olympiastadion värmer det mitt hjärta, säger hon.

Efter Spelen skjuts upp under ett år i mars 2020 på grund av pågående coronavirus pandemi, den känslomässiga och ekonomiska bördan för träning för Tokyo 2020 förvärrades-något Fraser-Pryce kan intyga.

“Jag tycker att det var väldigt svårt för många av oss […] du kan inte resa, många Covid -tester. Du måste se till att du annars är begränsad i vissa områden. Jag vet för mig på gymmet, jag måste lyfta i en mask och jag tror inte att det är hälsosamt, men du vet, det är något som du måste göra, säger hon.

“Jag tror att när vi alla går hem och vi tittar på vår medalj kommer vi att förstå hur stor prestation vi har gjort, med tanke på omständigheterna”, tillägger Fraser-Pryce.

När Thompson-Herah, Fraser-Pryce och Jackson passerade mållinjen på lördagen möttes de av lite jubel på grund av Tokyos coronavirus undantagstillstånd och brist på fans under stora delar av spelen.

Men för 27-årige Jackson har välkomnandet från japanska fans varit energiskt ändå. “Det är en härlig känsla här. Jag älskar det här”, säger hon.

Hennes lagkamrater håller med, och Fraser-Pryce tillägger att “mottagandet och människorna, bara glädjen och energin är helt olik någon annanstans vi har varit.”

Trots att de passerade mållinjen på en stadion utan åskådare säger Thompson-Herah, Fraser-Pryce och Jackson att japanska fans har fått dem att känna sig välkomna i Tokyo.

En krossande comeback

För fyra gånger Olympian Fraser-Pryce har en global pandemi bara varit en av de många utmaningarna som hon mött under sin karriär.

År 2017 fick hon en akut C-sektion när hon fick sonen Zyon och tog sedan två år från banan för att rehabilitera och fokusera på moderskap.

Hon gjorde dock en imponerande comeback 2019, när hon vann damernas 100m -final vid VM i Doha för att satsa hennes påstående som en av de största kvinnliga sprinterna genom tiderna.

Nu säger hon att att kunna återvända till banan från graviditeten och ändå sätta sin prägel som en av de hårdaste konkurrenterna i hennes sport, “betyder världen”.

“Som idrottare finns det så många saker du inte vill göra för att riskera din karriär”, säger hon. “Det är inte många kvinnor som bestämmer sig för att starta en familj och kommer tillbaka, inte många kvinnor får också beröm för det. Det finns alltid kritiker som säger” Åh, hon är klar, hon måste gå hem och uppfostra sitt barn , hon måste sluta tänka på spår, sånt. ”

“Det var svårt men du vet, jag är tacksam för motståndskraften och gåvan som Gud har gett mig och jag tappar aldrig hoppet om det, om du aldrig tappar hoppet eller slutar tro på det du tror först, då du vet att himlen är gränsen, tillägger hon.

Shelly-Ann Fraser-Pryce från Jamaica firar sin otroliga comeback till banan med sonen Zyon, efter att ha vunnit 100 m damer på VM i friidrott i Doha 2019.

Kör sitt bästa lopp

Thompson-Herah, som har kämpat med ben- och akilleskador under de senaste åren, säger att det har varit avgörande för hennes olympiska framgång att tala positiva bekräftelser för att avhjälpa hennes nerver.

“Mina vänner och min man lärde mig att inte vara negativ, bara vara positiv. Och det har jag gjort de senaste åren”, säger hon, “jag har kämpat med skador […] Jag kommer fortfarande ut hit, även med nerverna som jag har bakom dessa leenden. “

Fraser-Pryce håller med och säger att “det är inget fel med att säga vad du vill, vad du vill uppnå.”

Fraser-Pryce, som passerade gränsen 0,13 sekunder efter Thompson-Herah vid 100 m damer, erkänner att det finns en fin gräns mellan att vilja vinna medaljer för ditt land kontra dig själv.

“Jag tycker att det är normalt att vara konkurrenter och förstå att vi alla vill vinna. Vi vill gå ut och vill köra vårt bästa lopp”, säger hon. “Så du måste fortfarande ta vad du kan från det, även i din besvikelse måste du ta det goda från det. Jag tror inte att det finns några hårda känslor.”

De tre sprinterna erkänner att deras önskan att slå varandra har hjälpt till att höja dem som ett lag.

Hon inser också att deras tävlingslust att slå varandra har höjt dem som ett lag.

“Om du har konkurrenter som fortsätter att driva dig, kan du också nå målet som du sätter för dig själv”, säger hon. “Om jag ställer upp på linjen vill jag ställa upp med mina hårdaste konkurrenter […] Jag kan inte göra några misstag eftersom jag måste vara redo att prestera under press. “

Trion erkänner att de med sin kollektiva prestation kan inspirera en generation unga jamaicaner att replikera historien igen.

“Jag är bara upphetsad för oss alla och vad det betyder för de unga tjejerna hemma”, säger Fraser-Pryce. “Jag tror att det bara talar om dominansen och arvet som vi har på Jamaica. Och jag hoppas att det fortsätter i många år framöver.”

“Ingen av oss här kommer från privilegierad bakgrund. Vi hade alla svårt att växa upp. Och för att titta på oss tror jag att vi representerar så många tjejer från landet […] vi representerar olika delar av Jamaica ”, tillägger hon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.