• Thu. Feb 2nd, 2023

PDF2DOCXFREE

Enkelt kan vara svårare än komplext

Stiliyan Petrovs drömjobb blev avbruten av cancer; nu vill han hjälpa fotbollsstjärnor att planera för framtiden

Byadmin

May 6, 2021
Och när en karriär kommer till sitt oundvikliga slut, många spelare lämnas förvränga för att återuppfinna sig själva.
Därför bildade den tidigare bulgariska internationalen Stiliyan Petrov tillsammans med andra ex-proffs, som Gaizka Mendieta, Emile Heskey och Michael Johnson, Player 4 Player, en organisation som arbetar med spelare för att fatta välgrundade beslut om deras framtid.

Den tidigare Aston Villa-kaptenen Petrov talar med otrohet när han berättar för CNN Sport om spelare som skulle fråga när nästa lönedag är.

“Jag hade tidigare lagkamrater som skulle prata med mig innan vi faktiskt fick betalt och min fråga skulle vara:” Du tjänar mycket pengar varje enskild månad, varje vecka … Varför skulle du behöva veta när du får betalt ? ‘”

Petrov, poserar för en bild i Lapworth i Warwickshire.

“De säger:” Åh, allt jag får, jag lägger bara ner det. Jag har en inteckning, betalningar, bil, jag har min flickvän. ​​” Så i slutet av konversationen var jag som: ‘Vad lägger du egentligen åt sidan?’ “

Petrov säger att hans egen ekonomiska utbildning kom från lagkamrater och vänner. Han säger att det finns spelare som trots att de tjänar “otroliga summor pengar” nu måste “gå och tigga om arbete.”

Enligt Petrov, när han var spelare, skulle finansiella rådgivare vara “in och ut ur träningsområdet.”

Det var “många människor som lovade så mycket, men de levererar aldrig”, säger han.

Men när du är ung och tjänar bra pengar är det ibland svårt att upptäcka potentiellt dåliga investeringar.

“Du har precis varit så, så försiktig och i ganska ung ålder”, varnar Simon Barker, biträdande verkställande direktör för Players ‘Football Association och tidigare Premier League-spelare för Queens Park Rangers.

“Ibland i livet måste du uppleva problem för att verkligen förstå och lära dig. Och tyvärr är det vad som händer i livet”, tillägger Barker.

Petrov i aktion under Premier League-matchen mot Tottenham Hotspur.

Olyckliga öden av ödet

I början av 2012, precis som han förhandlade om ett nytt kontrakt med Aston Villa, diagnostiserades Petrov med akut leukemi och hans karriär blev oväntat kort.

Medan han var ekonomiskt säker var Petrov inte psykologiskt redo att acceptera slutet på sin karriär.

“Allt försvann”, sa han och talade om sin sjukdom. “Jag var inte redo, jag var inte förberedd. Fysiskt, mentalt är det riktigt tufft … Jag hade inte tid att bosätta mig, tänka på vad jag ska bli nästa. Jag var bara tvungen att kämpa för mitt liv, så för mig blev det ännu svårare.

Petrov genomgick två omgångar intensiv kemoterapibehandling under tre år vilket tog sin vägtull.

“Jag var oförmögen att gå tillbaka till jobbet, jag var olämplig att studera … att göra någon form av energiska aktiviteter för att jag inte var tillräckligt fit.

“Jag var tvungen att ta ungefär sex, sju år för att se till att jag kommer att gå tillbaka till … vem jag ville vara, vad jag ville uppnå.”

Enligt Petrov, när spelare tycker om att spela och är i rampljuset, ignorerar de ofta tecknen på att deras karriär tar slut.

“Vi har egot, alla pratar om oss. Vi har uppmärksamheten, alla driver oss, vi har adrenalinet, vi har ett syfte”, säger Petrov.

En stor skärm visar ett meddelande om stöd för Petrov under Barclays Premier League-match mellan Aston Villa och Bolton Wanderers.

Enligt statistik från världsspelarförbundet FIFPro har 72% av proffsfotbollsspelarna ingen utbildning utöver gymnasienivån och bara 14% har fullgjort yrkesutbildning. Endast 12% har universitetsexamen.

I en sport där den genomsnittliga kontraktlängden är bara 22 till 23 månader, säger förespråkare att fotbollsspelare bör tänka mer på vad de kan göra utanför spelet.

Det finns möjligheter att utforska efter att en spelares karriär slutar, säger Petrov.

“Vi har stora överförbara färdigheter som många andra branscher tittar på tidigare idrottare för att vara en del av dem – med ledarskap, kommunikation, önskan, arbetsmoral. Det är något som många spelare inte tänker på,” sa Petrov.

PFA Charity gav 1339 personer ytterligare utbildning under kalenderåret 2019-20, ofta i form av stipendier och stipendier för att utbilda yngre yrkesverksamma för senare i sin karriär.

Pensionering från fotboll för Barker var nästan sömlös när han arbetade på PFA där han har varit sedan dess. Hans jobb inkluderar att prata med nuvarande spelare om omskolning för en andra karriär.

“[The] övergången är en stor fråga, särskilt de första två åren, “säger han.” Och de som verkar övergå bättre till en andra karriär är de som har fått sig i en position där de är redo för det, så de har gjort kurser. “

Fotbollskarriärer är korta – mellan 10 och 15 år om du är en av de lyckliga. Petrovs pojkdröm var att bli fotbollsspelare på högsta nivå, men han längtar fortfarande efter mer.

“Jag ville lära mig”, säger han trotsigt. “Jag ville ge mig själv möjlighet att vara någon, att vara något någon gång.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *