• Wed. Sep 28th, 2022

PDF2DOCXFREE

Enkelt kan vara svårare än komplext

Tonårig längdhoppsensation Larissa Iapichino på OS och matchar sin mors rekord

Byadmin

May 25, 2021

Redan nu, två och en halv månad efter att hon hoppade på det italienska mästerskapet inomhus, kämpar 18-åringen för att förklara hur hon kände när hon satte ett nytt juniorvärldsrekord inomhus och motsvarade det italienska inomhusrekordet.

“Jag kan inte beskriva det. Det var på något sätt som om jag hade den här mörkläggningen och sedan insåg jag allt, och det var som: Wow,” berättar Iapichino CNN Sport.

18-åringens språng på 6,91 meter i februari hade också personlig betydelse.

Iapichinos mor, två gånger Olympiska silvermedaljägaren Fiona May, är den enda italienaren som hoppar samma avstånd inomhus. De två delar nu ett utrymme i landets längdhoppsrekordböcker, men det är inte att säga att May alls är orolig för att lämna rekord till sin dotter.

“Hon deltog i tävlingen”, säger Iapichino. “Hon kom fram till mig och sa:” Du kunde ha gjort 6,92 m. ” Och jag bara: ‘Mamma?!

“Hon var så glad för mig. Och hon bryr sig inte om jag en dag kommer att slå hennes rekord […] hon driver mig alltid för att göra mitt bästa. “

Iapichino förbereder sig nu för att tävla på OS i Tokyo senare i år. Hennes mamma, som föddes i Storbritannien men tävlade för Italien efter att ha gift sig med den tidigare stavhopparen Gianni Iapichino, har redan förmedlat några råd att ha tävlat vid fem OS under sin karriär.
Iapichino tävlar i damhöjd vid det italienska inomhusmästerskapet i Ancona den 20 februari.

“Hon sa att du måste vara där och känna känslorna, känna atmosfären som är typisk för de olympiska spelen”, säger Iapichino. “Hon kunde inte beskriva det för mig. Hon sa att du måste känna det på din egen hud.

“Jag tittar ibland på min mammas videor. Det är så konstigt att se min mamma som idrottare för jag såg henne hela tiden som min mamma, som den som säger till mig att göra läxor, att inte gå och lägga mig sent.

“Men hon var en legend – och hon är en legend här i Italien – och det gör mig riktigt stolt över henne.”

Uppkallad efter Larisa Berezhnaya, en före detta långhoppare som tävlade för Sovjetunionen och Ukraina och Mays rival under 1990-talet, kan det verka som om Iapichino alltid var avsedd att själv ta upp sporten.

Men efter att ha börjat sitt idrottsliv som gymnast och trots sin familjebakgrund verkade långhopp aldrig som ett självklart val.

“När jag började i friidrott hatade jag längdhopp, det var min värsta händelse”, säger Iapichino.

“Jag var en sprinter och en häckare och en dag bad min gamla tränare mig att göra denna längdhoppstävling bara för skojs skull […] och jag började hoppa långt.

“Från det ögonblicket var jag som:” Åh, det är inte så illa. ” Och sedan började jag träna för det, och här är jag.

“Det var ganska avslappnat och jag är väldigt nöjd med det. Min första kärlek var hinder, men mitt hjärta är med långhopp. Jag menar, det är något som kanske ligger ganska nära mitt hjärta eftersom det också är en familjesak.”

På nationell nivå har Iapichino uppnått betydande framgångar – senast hennes rekordhopp i Ancona i februari vilket gav henne den italienska inomhustiteln.

Hon kronades också till U20-Europamästaren 2019 efter att ha slagit idrottare nästan två år gammalare – något hon har vant sig vid under hela sin karriär.

“Jag har alltid varit den yngste”, säger hon. “När jag var U18 tävlade jag med U20, och nu är jag U20 och jag tävlar med seniorerna. Jag är van vid det.

“Men seniortävlingarna är olika. De är ett slagfält, bokstavligen, men det är ganska roligt och stimulerande att tävla med dessa kvinnor som är så inspirerande.”

Iapichino sätter nu sikten på att hoppa över sju meter – “en riktigt viktig åtgärd i kvinnors längdhopp” – och bortom det finns hennes mors italienska rekord på 7,11 meter som ett avlägset mål.

Mor och dotter Fiona May (vänster) och Larissa Iapichino delar det italienska inomhuslängdsrekordet.

Hon lever också ett hektiskt liv utanför friidrott. Utöver träning två och en halv till tre timmar om dagen, fem gånger i veckan, är Iapichino också senior i gymnasiet och kommer att avlägga sina slutprov i juni. Hon planerar sedan att studera juridik i Florens medan hon fortfarande bedriver sin atletiska karriär.

“Det är ganska svårt att balansera dessa två saker”, säger Iapichino.

“Jag studerar vanligtvis till sent. Ibland försöker jag hitta små bitar under min fritid för att bara kopiera några anteckningar, studera. Så det är ganska svårt, men med hårt arbete är allt möjligt.”

Iapichino kommer att vara 19 år och precis slut på gymnasiet när hon tävlar vid OS, som börjar den 23 juli.

Hennes huvudsakliga känslor inför spelen är “ganska mycket spänning”, även om hennes familj kanske inte kan resa med henne till Tokyo efter att internationella åskådare förbjöds att delta i pandemin.

Iapichino förbereder sig för sina första OS.

“De kommer att vara med mig via telefon, videosamtal och sms”, säger Iapichino.

“Att ha din familj där, dina första OS, tycker jag är ganska emotionell och viktig, men situationen är ganska komplicerad. Så vi får se.”

Om hennes familj inte kan vara med henne personligen i Tokyo, kommer lärdomarna hon har lärt sig att uppfostras av två tidigare idrottare verkligen.

“Jag växte alltid upp med sportens värderingar – hårt arbete, beslutsamhet – så det påverkade min idrottskarriär ganska mycket”, säger Iapichino.

“Från det ögonblick jag började göra sport och till och med i livet litar jag alltid på dessa värderingar som de lär mig från världen. Sport har funnits i mitt liv sedan alltid.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.