• Tue. Aug 9th, 2022

PDF2DOCXFREE

Enkelt kan vara svårare än komplext

Valentino Rossi kallar tid på MotoGP, ser till bilar

Byadmin

Aug 6, 2021

Den 42-årige italienaren, som tävlar med nummer 46 och är nio gånger världsmästare med sju titlar i toppkategorin, sa till en presskonferens vid Styrian Grand Prix i Österrike att 2021 skulle bli hans sista säsong.

“Jag bestämde mig för att sluta i slutet av säsongen”, sa Rossi på en presskonferens på Red Bull Ring.

“Det är svårt, det är ett mycket sorgligt ögonblick eftersom det är svårt att säga och veta att nästa år kommer jag inte att tävla med motorcykeln.

“Jag gör det här i mer eller mindre 30 år. Nästa år kommer mitt liv att förändras. Men det var i alla fall fantastiskt, jag njuter väldigt mycket av den här långa, långa resan och det var riktigt, riktigt roligt.

“Jag älskar att tävla med bilarna”, tillade italienaren på frågan om framtiden. “Bara lite mindre än att tävla med motorcyklar. Så jag tror att jag kommer att tävla med bilarna från och med nästa år.”

Han sa att ett mål var att tävla i 24 -timmars Le Mans -sportvagnslopp.

Rossi rider för det Malaysia-baserade Petronas Yamaha-teamet men hans form har bleknat, veteranen tappar 19: e i mästerskapet med en bästa finish på bara 10: e från nio tävlingar.

En showman på cykeln och utanför den, och berömd för sina upptåg efter segern, vann “The Doctor” senast ett lopp 2017 med Yamaha i holländska TT på Assen.

Sporten och hans armé av fans kommer att sakna honom, italienaren fortfarande en publikfavorit med världsomspännande erkännande och kapabel att, under pre-pandemiska tider, packa ihop sina hemlopp.

Yamaha-SRT italienska ryttaren Valentino Rossi talar för en presskonferens för att meddela att han kommer att gå i pension i slutet av året, i Spielberg, Österrike, den 5 augusti 2021, inför Styrian Motorcycle Grand Prix på racerbanan Red Bull Ring.

Yamaha hyllade honom som en levande legend och GET (Greatest Of All Time) i ett tackförklaring.

“Jag underhåller många människor på söndagseftermiddagar”, sa Rossi. “En eller två timmar på en söndag när de inte tänker på någonting och bara följer mina lopp.”

Den enda ryttaren som har startat 400 eller fler lopp, Rossi har 89 vinster från toppkategorin och 26 andra från 125cc- och 250cc -juniorkategorierna.

Han har stått på pallen 235 gånger i sin karriär, den första kom i Österrike 1996 med tredje plats på en 125cc Aprilia.

“Det är ett svårt beslut men jag tror att resultaten i alla sporter gör skillnaden. I slutändan tror jag att det är rätt sätt”, säger Rossi, som kunde ha anställt sig själv för att tävla vidare med sin egen, nytt Aramco VR46-team med stöd från Saudiarabien.

Det laget, som använder Ducati-cyklar, har redan Rossis halvbror Luca Marini ställt upp och sponsorerna var angelägna om att de skulle gå ihop.

Rossi skojade om att han hade gett sig ett erbjudande och hade tänkt på allvar, men det var inte rätt drag för bara en säsong och det var dags att göra något annorlunda även om han kommer att förbli en reguljär hage.

“Jag känner att jag är en ryttare eller förare för hela livet”, tillade italienaren, som testade med Ferrari Formula One-laget flera gånger mellan 2004 och 2010, har tävlat i rally och startat racing-karts.

“Jag är lite ledsen över att inte vinna det tionde mästerskapet”, sa han. “Jag tror att jag förtjänar (det) för min nivå och min hastighet. Jag förlorar två gånger under det senaste loppet. Men det är så här. Jag kan inte klaga på resultatet av min karriär.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.